Jdi na obsah Jdi na menu

Hlívové karbanátky

 Jedná se o recept, který jsme pro vás připravovali na ochutnávky a protože Vám karbanátky chutnali, slíbili jsme Vám je jako první z našich receptů.
Základní recept – 0,5 kg hlívy vaříme 25 minut, po uvaření necháme okapat a vychladnout. Připravíme si 150g anglické slaniny, 1 cibuli, 2 rohlíky namočené v mléce, majoránku, lžíci hořčice, česnek sůl, pepř, strouhanku na zahuštění a vajíčko.

Příprava – Na troše oleje opečeme slaninu, přidáme cibuli, osmažíme do sklenčata, odstavíme a necháme vychladnout. Okapanou a vychladlou hlívu umeleme na masovém mlýnku, ze všech ingrediencí připravíme těsto, ze kterého tvarujeme karbanátky a klasicky smažíme na oleji. Po usmažení je odkládáme na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný olej. Podáváme s bramborami, kyselou okurkou, jsou výborné i s chlebem. Nechají se jíst teplé i studené.

Já jsem hlívu zkusila uvařit v páře, protože se mi tento způsob zdá šetrnější, mám parní hrnec, který se mi velmi osvědčil hlavně na vaření brambor a zeleniny, dokonce umí najednou uvařit i celý oběd. Do spodní nádoby dám brambory a do horní kuřecí maso se zeleninou, zapnu hrnec a jdu něco dělat a po 30 minutách mám uvařeno. Také jsem už zkusila uvařit a namlet si hlívy víc, s tím, že si ji dám do mrazáku, když dostaneme chuť na hlívové karbanátky, nebo na hlívové knedlíčky do polévky, jen připravenou hlívu nechám rozmrazit a příprava je potom podstatně rychlejší. Tento způsob velmi doporučuji. Při psaní tohoto receptu mě ještě napadlo, že by se možná mohlo vyzkoušet, upéci z tohoto těsta hlívovou sekanou, určitě to také vyzkouším a potom napíši jak to dopadlo.
Při přípravě těsta dejte pozor, aby bylo dostatečně tuhé, jinak se karbanátky rozpadají. Vyzkoušela jsem i variantu bez slaniny, pro ty kteří nejí maso a jsou také výborné, tuto variantu doporučuji ochutit ještě muškátovým květem.

 

 

Hlívové karbanátky

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mirča - Díky za nápad

16. 5. 2016 17:14

Díky za radu s karbanátky určitě skusím, bohužel jsem včera udělala klasicky řízek a byl vynikajicí lepší než kuřecí. příště skusím podle vaší rady s česnekem karboše se zel.salatem tobude BOMBA. Díky

vlastina66 - dotaz

15. 7. 2015 20:12

Dnes jsem dělala guláš z hlívy podle vašeho receptu, byl výborný,jen se chci zeptat, jestli ho mohu znovu ohřívat ???

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: dotaz

15. 7. 2015 21:34

Dobrý den,
ano může, ale u nás většinou nezbyde.

Šimon Pellar - Vynikající

16. 8. 2013 20:03

Hlívové karbanátky jsem zkusil (s kostičkami libové slaniny, množstvím utřeného česneku a sekané cibule a spoustou majoránky), smažil jsem pozvolna na minimu oleje. Namletá hlíva byla zmražená, proto jsem po rozmrznutí nedával méko ani hořčici, rohlík se rozmočil jen tekutinou z hlívy, po odpočinutí těsta jsem jen zahustil strouhankou. Podával jsem bez přílohy, jen s kyselými zavařenými houbami a mexickou pálivou salsou. Fantasticky chutné a zdravé jídlo.