Jdi na obsah Jdi na menu

Dobrý den,
tak jsem právě zjistila, že z hlívy vařím pouze jednu polévku, falešnou dršťkovou a rozhodla jsem se, že musím rozšířit polévkovou základnu o další receprty. Vzala jsem tedy náš starý rodinný recept a trošku jsem ho upravila. Výsledek posuďte sami.
Uvaříme si jíškovou polévku s hlívou.
Budeme potřebovat : asi 300g hlívy, polévkovou zeleninu co máme rádi, menší cibuli, 3 stroužky česneku, 2 vajíčka, hladkou mouku, sůl, pepř, vegetu bez glutamátu, olej.
Do hrnce dáme na olej zpěnit cibulku, přidáme nadrobno pokrájenou hlívu, chvilku podusíme a přidáme polévkovou zeleninu, ještě chvíli dusíme, poté zalijeme vodou, opepříme, osolíme, přidáme česnek a vaříme asi 20 minut.
Mezi tím si z 5 lžic hladké mouky a oleje připravíme světlou jíšku, do které zamícháme 2 vajíčka, tím nám vzniknou takové jíškové knedlíčky do polévky, které chvilku v polévce povaříme.

cimg1724.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Chudek Vratislav - Vepřová kapsa plněná hlívou ústřičnou

27. 10. 2014 17:43

Nejdříve si připravíme náplň z hlívy ústřičné. Cibuli oloupeme a nakrájíme. Také houby a anglickou slaninu nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpálíme olej (asi 1 lžíce) nebo sádlo, rozpustíme na něm slaninu a osmahneme cibulku. Potom přidáme houby a opékáme až změknou. Směs necháme vychladnout a potom do ní zamícháme jemně nasekanou zelenou petrželku. Z vepřové kýty si nakrájíme kapsy. Postupujeme tak, že první plátek nedokrojíme úplně dolů, dokrojíme až druhý tenký plátek. Oba spojené kousky masa rozevřeme a lehce rozklepneme. Plátky masa po obou stranách osolíme a opepříme Takto si vytvoříme potřebný počet "kapes", které budeme plnit připravenou houbovou směsí.. Na polovinu masového plátku naneseme houbovou směs tak, aby nedosahovala až těsně k okraji, přeložíme a okraje buď sklepneme paličkou na maso nebo spojíme jehlou na závitky. Každou kapsu lehce poprášíme hladkou moukou a rychle osmahneme na rozpáleném oleji či sádle z obou stran. Přeneseme do zapékací misky, přelijeme olejem zbylým po opékání a ještě trochu podlijeme vývarem. V troubě předehřáté asi na 200 stupňů pečeme asi půl hodiny - záleží na velikosti kapes. Podáváme z bramborem a zeleninovou oblohou (na obrázku je ještě doplněna kolečkem kompotovaného ananasu).
Poznámka: Místo hlívy ústřičné můžeme použít i jiné dostupné houby, třeba i sušené. Ty však předem namočíme do vody, aby nabobtnaly.