Jdi na obsah Jdi na menu

Plněné žampiony 2

12 velkých žampionů (asi 500 g) očistíme, otřeme kuchyňským papírem nebo opláchneme, vykrojíme třeně a jemně je nakrájíme. 400 g listů špenátu důkladně přebereme, omyjeme, necháme okapat. 2 pol. lžíce olivového oleje rozehřejeme, oloupneme 1 cibuli a 1 stroužek česneku, nakrájíme, podusíme na oleji, přidáme špenát a dusíme tak dlouho, dokud se pořádně nespaří. Solí, pepřem, drceným muškátovým oříškem ochutíme, špenát necháme okapat a jemně ho nakrájíme.
150 g prorostlé slaniny nakrájíme na kostičky, na 1 pol. lžíci olivového oleje osmahneme, přidáme jemně krájené žampiony, krátce podusíme. Špenát, slaninu a žampiony smícháme 20 g strouhané housky, přimícháme 1 kelímek bylinkového sýru. Touto hmotou naplníme klobouky žampionů.

30 g másla rozdělíme na jednotlivé klobouky, houby naskládáme do ohnivzdorné formy a dáme do trouby horní/dolní teplota asi 200 °C (v předehřáté troubě) horkovzdušná asi 180 °C (v nepředehřáté troubě) plyn stupeň 4 (v předehřáté troubě) doba pečení asi 15 minut.
1 kelímek bylinkového sýru s pepřem, 150 g jogurtu, 3 pol. lžíce smetany a citrónovou šťávou, ochutíme 2 pol. lžícemi jemně nasekaných bylinek. Podáváme k žampionům.

zpět