Jdi na obsah Jdi na menu

Pěstování žampionů a hlívy

Nejlepší způsob jak mít ve své kuchyni naprosto čerstvé žampiony a hlívu je vypěstovat si svoje vlastní a před vařením čerstvě sklidit.Pomoc je velmi snadná. V dnešní době jsou již na trhu substráty pro domácí pěstování - "Žampionová a Hlívová zahrádka ", z kterých je možno vypěstovat si svoji vlastní úrodu.

Nejdříve se pojďte podívat k nám na pěstírnu v reportáži české televize - Toulavá kamera ochutnává Česko z 26.8.2011, o tom jak se houby pěstují.

Zde se můžete ještě podívat na reportáž se mnou o pěstování žampionů a hlívy v pořadu Polopatě z 1.12.2013.

                                                                                        Vývoj plodnic na hlívové zahrádce.

cimg7607.jpg

 

Pokud stále ještě váháte se zakoupením takové zahrádky a nejste si jisti zda by jste pěstování zvládly právě Vy, tak pro Vás budou jistě užitečné následující řádky.

Zakoupené substráty jsou již naočkované podhoubím a obsahují vyvážené množství živin pro růst plodnic. Protože pěstování žampionů a hlívy se nepatrně liší, vysvětlíme si postup přípravy samostatně.

Hlívovou zahrádku - ponechte v originálním obalu a umístěte do místnosti s teplotou 20 - 25 °C. Ve chvíli, kdy se v otvorech, které jsou prořezány na bocích kostky začnou objevovat shluky mycelií, přeneste kostku do místa s teplotou 15 - 18 °C. Po celou dobu růstu plodnic udržujeme vysokou vzdušnou vlhkost, rostoucí houby 2x - 3x denně mlžíme vodou (POZOR - nestříkat do otvorů) nebo překryjeme folií (jak jste mohli vidět v našem videu), aby se vytořilo příznivé mikroklima. Hlívu sklízíme těsně před tím než začne vypouštět výtrusy (bílý prášek). To poznáme tak, že střední kloboučky v trsu plodnic začnou narovnávat podvinuté okraje. V tuto chvíli vykroutíme celý trs. Plodnice rostou ve 3 - 4 vlnách. Substrát plodí do doby než se obsah výrazně zmenší. vyplozený substrát vysypeme na kompost a obal dáme k recyklaci.

Žampionovou zahrádku - substrát (spodní část zahrádky) nařízneme nožem a ponecháme prorůst při teplotě cca 25 °C. Prorostlý substrát voní po houbách a je v něm viditelné bílošedé mycelium. Igelit na vrchní straně kostky ořízneme tak, aby po obvodu zůstal asi 3 cm široký (cca obvod sáčku s krycí zeminou), který bude použit jako mantinel pro krycí zeminu. Povrch nakypřete a urovnejte. Poté pokryjeme namočenou krycí zeminou a ponecháme ještě 7 -10 dní při teplotě 25 °C. Povrch zaléváme, aby neosychal, ale voda neprotekla až do substrátu. Velkému odparu zamezíme tak, že do substrátu zapíchneme 4 - 6 špejlí a na ně položíme igelitový sáček (prostor však musí mírně větrat). Po prorostení podhoubí krycí zeminou přeneseme substrát do chladnější místnosti s teplotou 14 - 18 °C. Po několika dnech se objeví první malé houbičky. Vyrostlé žampiony sbíráme vykroucením i s nožičkou, popř. odstraníme zbytek nožiček. Po sběru následuje v 7 - 10 denních cyklech dalších 4 - 5 vln. Krycí zeminu udržujeme dostatečně vlhkou (především po sběru). Nesmí příliš oschnout a teplota substrátu nesmí překročit 30 °C. Do vyplozeného substrátu lze zasadit přímo rajčata, okurky či papriky nebo použít jako výborné hnojivo s neutrálním pH.

Každé baléní substrátu obsahuje podrobný návod včetně obrázků.

To jak houby porostou právě u Vás zjistíte jen tak, že to vyzkoušíte.

Na případné dotazy Vám rád odpovím.

Přejeme mnoho pěstítelských úspěchů Jiří a Monika Pasekovi Žampionárna Doly

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Radomír Habáň - Červivost žampionů

18. 7. 2020 8:47

Dobrý den,
zakoupil jsem si hlívovou a žampionovou zahrádku. Postupoval jsem podle návodu a vše také šlo podle návodu. Hlívu jsem sklidil a pochutnal jsem si na ni. Už jsem se těšil na první sklizeň žampionů, ale nastalo velké zklamání, když jsem zjistil, že všechny narostlé žampiony byly silně červivé. Jak v dalších vlnách tomu předejít? Děkuji za odpověď .

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Červivost žampionů

20. 7. 2020 12:06

Při ěstování je třeba substrát chránit před muškami, které kladou do substrátu vajíčka a z nich vyvíjející se larvy poškozují nejen plodnice, ale podhoubí tím výnosy dalších vln. Můžete zkusit nějaký postřik na mušky. Nejlépe něco přírodního, aby Vám nekontaminoval houby chemií. Měl by jste sice nějakou úrodu, ale aby jste se obával, že se přiotrávíte.

Jana - Hlíva ústřičná v těhotenství

15. 7. 2020 21:31

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda je vhodné užívat prášek z hlívy ústřičné v těhotenství. Průběžně si ho u vás kupuji a jsem zvyklá dávat si lžičku do bílého jogurtu a sníst. Konzumuji ho tedy bez tepelné úpravy za syrova. Zároveň se ani dle vašich doporučení nemá hlíva vařit a i do všech teplých jídel se přidávat až na talíři. Jak je prosím při pěstování a sušení hlívy do 30 ti stupňů zajištěno, aby hlívový prášek nebyl napaden listeriemy? Tyto bakterie jsou pro těhotné velmi nebezpečné. Listerie se ničí až při teplotě nad 75 stupňů Celsia. Bakterie listerií se běžně vyskytují v půdě, tedy i v té, ve které je pěstována hlíva? Listeriozou je možné nakazit se i konzumací neomyte zeleniny, jak způsobem je tedy prosím zajištěn hlívový prášek, aby listerie neobsahoval, když umýt ho nelze? Moc děkuji za vysvětlení a za odpověď. Děkuji Jana

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Hlíva ústřičná v těhotenství

16. 7. 2020 22:05

Dobrý den,
hlíva se pěstuje na slámě, která se předtím propařuje ostrou párou (nad 100°C), aby se zbavila všech konkurenčních hub a plísní a bakterií listerie nevyjímaje. poté se pěstuje ve vydezinfikovaných kójích. Hlíva je sušíme v sušičce při teplotě do 30°C, ale v uzavřeném cyklu. To znamená, že zde koluje po celou dobu sušení pouze vzduch, který se do sušičky uzavře. Tím se zachovává maximální čistota a kvalita sušení. mohu proto s čistým svědomím říci, že nebezpečí nákazy je v tomto případě opravdu minimální.

martina - kupovala jsem u vas zampionovou zahradku uz neprodavate dekuji

10. 7. 2020 8:29

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: kupovala jsem u vas zampionovou zahradku uz neprodavate dekuji

10. 7. 2020 13:34

Žampionové zahrádky budou dostupné opět koncem srpna až začátkem září, až výrobce začne opět s výrobou.

Věra - Žampiony

13. 12. 2019 22:27

Ráda bych objednala houbovou zahrádku k Vánocům mohu do té doby nechat zabalené ?

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Žampiony

13. 12. 2019 22:43

Bohužel žampionové zahrádky budou dostupné až po Novém roce, ale jinak by samozřejmě těch pár dní vydržela zabalená. Hlívou zahrádku si objednejte nejlépe ještě dnes, jinak bude také až po Novém roce.

maria - žampiony

12. 9. 2015 12:58

rada bych koupila pytl a vyskoušela dekuji děkuji za info

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: žampiony

12. 9. 2015 13:48

Dobrý den,
žampionový substrát si můžete zakoupit v našem eshopu /viz. Menu vlevo/

Luděk Zavadil mr.ludek@seznam.cz - Re: Re: žampiony

21. 9. 2015 21:38

Hezký den,chtěl bych vyzkoušet Vaše žampiony i hlívu,lze poslat i na dobírku? A za jakou cenu? Děkuji L.Zavadil

Lucie - Re: Re: Re: žampiony

14. 4. 2017 9:11

Dobry den,jak dlouho mohu mit doma koupeny substrat,nez zacnu zampiony pestovat?Dekuji

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Re: Re: Re: žampiony

14. 4. 2017 9:27

S pěstováním je třeba začít co nejdříve, protože v substrátu klesá aktivita a s ní ruku v ruce i výnosy.
Proto pokud chcete sklidit co nejvíce žampionů, není vhodné příliš otálet.

Stanislava Faltýnová - Hlíva ústřičná

23. 10. 2018 9:47

Chtěla bych se zeptat.Nedávno jsem zahlédla v televizi,že hlíva ústřičná se může pomocí asi naočkovaných kolíčku či jiného materiálu,vpravit do čerstvého špalku a je hotov základ pro pěstování této houby. Prosím o informaci,kde bych mohla naočkovaný roub sehnat. Zahlédla jsem bohužel už jen konec vysílání.
Děkuji Faltýnová

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Hlíva ústřičná

23. 10. 2018 21:54

Dobrý den,
ano, špalky dřeva (listnatého stromu) lze naočkovat vpravením sadby hlívy do předem vyvrtaných otvorů.
Nejjednodušší je to pomocí kolíčkové sadby, Pokud seženete kvalitní. Já doporučuji zrnitou sadbu, která nikdy nesklame a můžete si ji zakoupit v našem eshopu: https://pasekovi.estranky.cz/eshop/produkt/8-hliva-ustricna-zrnita-sadba.html

Miloš - Substrát atd

1. 3. 2014 19:05

Dobrý den,chtěl bych si doma vypěstovat hlívu ústřičnou.
Mám doma 3 sklepy různých parametrů,půdu,polotmavou šopu atd.
Chtěl bych si vytvořit vlastní slámový substrát a sám si ho naočkovat sadbou a do každé místnosti umístit jeden pytel abych zjistil kde se hlívě bude dařit nejlépe.
Sehnal jsem si pěknou čistou pšeničnou slámu asi 40 kg,ale bohužel nemám možnost ohřát tak velké množsví vody potřebné pro její spaření, tak jsem zvolil jinou variantu přípravy substrátu, kterou jsem také vyhledal na internetu.Je to varianta kdy se sláma vloží do propustného pytle,pytel se dá do sudu a zalije se to celé vodou nespecifikované teploty a nechá se 14 ležet. Takto připravenou slámu pak naočkuju sadbou hlívy a vložím do igelitových pytlů atd..
1) Chtěl bych Vás poprosit o Váš názor na tenhle způsob přípravy substrátu, protože většinou se v návodech vyskytuje způsob spaření.
2) A zda-li je způsob "14 dní" možný, má se sláma v sudu zatížit či přikrýt víkem a nebo něco podobného ?
3) Dále bych Vás poprosil o doporučení e-obchodu s kvalitními sadbami.
Mnohokrát děkuji za odpověď.
hrac.ww@seznam.cz

EvaK - Re: Substrát atd

7. 11. 2018 23:11

Dle mych zkusenosti : Slamu dam do hadroveho pytle (stary povlak na polstar). dam do vany ,dam tam zatku a prolevam sprchou co nejvice teplou vodou (vetsinou takhle postupne dam do vany 3 polstare).Kdyz je pytel poradne prolity zavazu ho a necham v te vode asi hodinu - 2x obratim,aby se slama dobre proparila a nasala vodu.Pak vodu z vany vypustim a necham pytle vykapat. Blok sadby si rodrelim na 10 dilu a kazdy dil smicham asi se 3kg sparene a zchladle slamy.Dam do igelitoveho sacku ( nyni pouzivam plastove krabice s otvory ale i tam dam prusvitny igelit) Propicham nekolikrat spickou nuzek a cekam az proroste podhoubi.Jak vidim prvni plodnice potrebuje hliva svetlo a vlhkost-pouzivam zvlhcovac vzduchu.Vetsinou po 2 vlne vse opakuji znovu jen s tim rozdilem, ze pouziji stare podhoubi a naockuji s nimzhruba2-3 davky nove slamy.Takto pestuji hlivu jiz a pul roku a podhoubi mam sveje jen mu dam vzdy nove ziviny preji hodne uspechu

Martin - Hlíva zasychá

29. 7. 2018 22:24

Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat co dělám špatně.
Hlívu pěstuji asi rok a vždy když začnou vylézat z pytle malé trsy hlivy tak některé jakoby zaschnou ale některé krásně vyrostou. Nevím čím to je pytle pravidelně rosím je to málo ? Nebo špatná teplota ? Či tma ? Prosím o radu, předem děkuji za odpověď.

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Hlíva zasychá

14. 9. 2018 16:43

Zasychání může způsobovat nízká vlhkost, ale také nevhodné rosení, které vznikající plodnice podráží.
Vhodné je vytvořit dostatečnou vlhkost překryvem.
Dostatek světla je samozřejmostí.

Dvořák - Substát žampionů a hlívy

22. 5. 2018 16:24

Vážení ještě bych zakoupil 1x sub,žampionů a 1x subs. hlívy. Platbahotově. Dík Za info . Dvořák