Pěstování žampionů a hlívy
Nejlepší způsob jak mít ve své kuchyni naprosto čerstvé žampiony a hlívu je vypěstovat si svoje vlastní a před vařením čerstvě sklidit.Pomoc je velmi snadná. V dnešní době jsou již na trhu substráty pro domácí pěstování - "Žampionová a Hlívová zahrádka ", z kterých je možno vypěstovat si svoji vlastní úrodu.
Nejdříve se pojďte podívat k nám na pěstírnu v reportáži české televize - Toulavá kamera ochutnává Česko z 26.8.2011, o tom jak se houby pěstují.
Zde se můžete ještě podívat na reportáž se mnou o pěstování žampionů a hlívy v pořadu Polopatě z 1.12.2013.
Vývoj plodnic na hlívové zahrádce.
Pokud stále ještě váháte se zakoupením takové zahrádky a nejste si jisti zda by jste pěstování zvládly právě Vy, tak pro Vás budou jistě užitečné následující řádky.
Zakoupené substráty jsou již naočkované podhoubím a obsahují vyvážené množství živin pro růst plodnic. Protože pěstování žampionů a hlívy se nepatrně liší, vysvětlíme si postup přípravy samostatně.
Hlívovou zahrádku - ponechte v originálním obalu a umístěte do místnosti s teplotou 20 - 25 °C. Ve chvíli, kdy se v otvorech, které jsou prořezány na bocích kostky začnou objevovat shluky mycelií, přeneste kostku do místa s teplotou 15 - 18 °C. Po celou dobu růstu plodnic udržujeme vysokou vzdušnou vlhkost, rostoucí houby 2x - 3x denně mlžíme vodou (POZOR - nestříkat do otvorů) nebo překryjeme folií (jak jste mohli vidět v našem videu), aby se vytořilo příznivé mikroklima. Hlívu sklízíme těsně před tím než začne vypouštět výtrusy (bílý prášek). To poznáme tak, že střední kloboučky v trsu plodnic začnou narovnávat podvinuté okraje. V tuto chvíli vykroutíme celý trs. Plodnice rostou ve 3 - 4 vlnách. Substrát plodí do doby než se obsah výrazně zmenší. vyplozený substrát vysypeme na kompost a obal dáme k recyklaci.
Žampionovou zahrádku - substrát (spodní část zahrádky) nařízneme nožem a ponecháme prorůst při teplotě cca 25 °C. Prorostlý substrát voní po houbách a je v něm viditelné bílošedé mycelium. Igelit na vrchní straně kostky ořízneme tak, aby po obvodu zůstal asi 3 cm široký (cca obvod sáčku s krycí zeminou), který bude použit jako mantinel pro krycí zeminu. Povrch nakypřete a urovnejte. Poté pokryjeme namočenou krycí zeminou a ponecháme ještě 7 -10 dní při teplotě 25 °C. Povrch zaléváme, aby neosychal, ale voda neprotekla až do substrátu. Velkému odparu zamezíme tak, že do substrátu zapíchneme 4 - 6 špejlí a na ně položíme igelitový sáček (prostor však musí mírně větrat). Po prorostení podhoubí krycí zeminou přeneseme substrát do chladnější místnosti s teplotou 14 - 18 °C. Po několika dnech se objeví první malé houbičky. Vyrostlé žampiony sbíráme vykroucením i s nožičkou, popř. odstraníme zbytek nožiček. Po sběru následuje v 7 - 10 denních cyklech dalších 4 - 5 vln. Krycí zeminu udržujeme dostatečně vlhkou (především po sběru). Nesmí příliš oschnout a teplota substrátu nesmí překročit 30 °C. Do vyplozeného substrátu lze zasadit přímo rajčata, okurky či papriky nebo použít jako výborné hnojivo s neutrálním pH.
Každé baléní substrátu obsahuje podrobný návod včetně obrázků.
To jak houby porostou právě u Vás zjistíte jen tak, že to vyzkoušíte.
Na případné dotazy Vám rád odpovím.
Přejeme mnoho pěstítelských úspěchů Jiří a Monika Pasekovi Žampionárna Doly
Komentáře
Přehled komentářů
Hlíva nemusí nutně růst ze všech otvorů najednou. Rozdělávání obalu nebo vytváření většího množství působí ztráty vody.
Ondicova Simona - pěstovaní zampionu
Dobry den jen jsem se chtela zeptat,zda je mozno pestovat zampiony v uplne tme dekuji za odpoved
Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: pěstovaní zampionu
Ano, žampiony je možné pěstovat v plné tmě, na rozdíl od dřevokazných hub, jakými je například hlíva
Petra V. - Dotaz
Dobrý den,
15.12 jsme donesli domů Hlívovou zahrádku, zatím se nic neděje, tepltota i vlhkost by měla být v pořádku...jak dlouho ta může trvat než se objeví první shluky mycelií?
Děkuji za info Petra
Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: Dotaz
Dobrý den,
obvykle to za optimálních podmínek bývá 3 - 4 týdny.
Všeobecně doporučuji kupovat zahrádky tam, kde tomu trochu rozumí, jsou Vám schopni poradit a také tam, kde je o zahrádky do Vašeho nákupu dobře postaráno a také zde neleží příliš dlouho, protože časem ztrácí aktivitu a nedosáhnete takového výnosu a návratnosti Vaší investice.
Přeji mnoho úspěchů při pěstování.
eliska.machejova@seznam.cz - Re: Re: Dotaz
Dobrý den, dnes jsme zakoupili žampionovou zahrádku. Nemáme žádné zkušenosti. Má se neprorostlý substrát ponechat v tom igelitu bez částečného rozříznutí do doby až proroste? Děkuji za odpověď. Machejová
jan - Re: Re: Re: Dotaz
pečlivě pročtěte návod který je přiložen a zde je také popsáno jak postupovat
Pavla - žampiˇon
Ráda bych se zeptala proč mi hnědnou a následně uhniou žampiˇony dík za odpověď
Petr - Čerstvý pařez
Dobrý den, právě jsem na zahradě pokácel višeň a tak mě napadlo, zkusit do pařezu naočkovat hlívu. Můžete mi prosím říct, zda je na to vhodná doba a jestli je višeň vhodné dřevo. Pokud ano, jaký očkovací materiál by na to byl nejvhodnější. Předem děkuji za odpověď.
Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: Čerstvý pařez
Dobrý den,
nejvhodnějším obdobím na naočkování je konec dubna a začátek května.
K naočkování se používá zrnitá sadba, kterou naleznete v naší nabídce.
Kolíčkovou příliš nedoporučuji, protože na sáčku nepoznáte v jakých podmínkách byla skladována a zda je podhoubí ještě vůbec živé.
Lída - Hlíva usychá
dobrý den , koupila jsem asi před měsícem hlívovou zahrádku, měla při koupi již povyrostlou hlívu, ta krásně vyrostla , ale další se objevila až před týdnem , začala růst, ale po 4 dnech jako by usychala, 2x denně ji rosím ale nepomáhá, poraďte prosím co s ní. Děkuji
Iveta Lukáčová - žampiony nerostou
Dobrý den,koupila jsem si žampionovou zahrádku a měla jsem dvě vlny hu, dohromady asi dvě kila....víc ani ťuk.....
Koupila jsem si druhou a ta nejde vůbec a přitom má úplně ty samé podmínky jako ta první.....mycelium je prorostlé, ale houby ne a ne vyrůst.....ted jsem ve fázi, kdy nemám zalévat a čekat, ale už čekám 14 dní a nic....mám zase začít rosit? zalévat? nebo nechat vysychat?
Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: žampiony nerostou
Nevím kde jste zahrádky koupila, ale mohli být už trochu starší a časem ztrácí na aktivitě.
Rašelina by neměla v žádném případě vyschnou. Oddělilo by se od ní podhoubí a nebylo by již schopné zní čerpat vodu.
Na to, aby se začali tvořit plodnice je třeba ochladit substrát na 15 - 18°C.
Jinak 2 kila není zase až tak špatný výnos.
Více z popisu těžko posoudit.
Iveta Lukáčová - Re: Re: žampiony nerostou
Dobrý den, děkuji za odpověď. Zahrádky jsem koupila v jednom krámě, jen s týdením odstupem. Ano dvě kila jsou krásná, měla jsem z toho obrovskou radost. Takže zkusím rosit a rosit, možná to bude i tím, že v paneláku těžko ochladím substrát a ted už se i oteplilo....
Tak budu jen doufat, mrzí mě to, protože ten první výnos byl pěkný....
Soňa - Hlíva
Dobrý den, Jiří a Moniko Pasekovi.
Zkusmo jsem si zakoupila vaši hlívovou zahrádku a jsem nadšená. Po necelých 4 týdnech jsem sklidila na poprvé přes 1kg hlívy. Hned půjdu přikoupit další balík. Ted mě láká zkusit hlívu nasušit. Ráda bych zkusila i žampiony.
Máme ideální podmínky ve sklepě na pěstován. Ještě jednou díky za tyto zázraky.
Hezký den.
A.Kučerová - Druhá vlna úrody hlívy
Dobrý den ,
právě jsem sklidila první vlnu hlívy a nevím , jak postupovat dál. Mám odnést "zahrádku"opět dotepla , nebo ponechat v chladnější místnosti ?
Děkuji za odpověď
Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: Druhá vlna úrody hlívy
Ponechejte zahrádku tam kde ji máte.
Ivo Hanečka - Hlíva
Dobrý den,
chci se zeptat, kdy se objeví tzv. květák u otvorů, zatím to máme doma v obýváku při teplotě cca 22 stupňů - déle jak měsíc. A zatím se nic neděje.
Děkuji a přeji hodně úspěchů, moc mne Váš životopis zaujal. Ivo Hanečka
Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: Hlíva
Mimo teploty je nutná i dostatečná vlhkost, aby sláma v otvorech nezaschla, protože do ní pak nemůže prorůst podhoubí. Rosit přímo do otvorů nedoporučuji podhoubí se tak spláchne.
Pokud je podhoubí již vidět je třeba substrát přenést do chladnější (cca 15°C), vlhčí místnosti s dostatkem světla.
Těžko také posoudit v jakých podmínkách byla zahrádka před zakoupením.
Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: hlíva