Jdi na obsah Jdi na menu

Pěstování žampionů a hlívy

Nejlepší způsob jak mít ve své kuchyni naprosto čerstvé žampiony a hlívu je vypěstovat si svoje vlastní a před vařením čerstvě sklidit.Pomoc je velmi snadná. V dnešní době jsou již na trhu substráty pro domácí pěstování - "Žampionová a Hlívová zahrádka ", z kterých je možno vypěstovat si svoji vlastní úrodu.

Nejdříve se pojďte podívat k nám na pěstírnu v reportáži české televize - Toulavá kamera ochutnává Česko z 26.8.2011, o tom jak se houby pěstují.

Zde se můžete ještě podívat na reportáž se mnou o pěstování žampionů a hlívy v pořadu Polopatě z 1.12.2013.

                                                                                        Vývoj plodnic na hlívové zahrádce.

cimg7607.jpg

 

Pokud stále ještě váháte se zakoupením takové zahrádky a nejste si jisti zda by jste pěstování zvládly právě Vy, tak pro Vás budou jistě užitečné následující řádky.

Zakoupené substráty jsou již naočkované podhoubím a obsahují vyvážené množství živin pro růst plodnic. Protože pěstování žampionů a hlívy se nepatrně liší, vysvětlíme si postup přípravy samostatně.

Hlívovou zahrádku - ponechte v originálním obalu a umístěte do místnosti s teplotou 20 - 25 °C. Ve chvíli, kdy se v otvorech, které jsou prořezány na bocích kostky začnou objevovat shluky mycelií, přeneste kostku do místa s teplotou 15 - 18 °C. Po celou dobu růstu plodnic udržujeme vysokou vzdušnou vlhkost, rostoucí houby 2x - 3x denně mlžíme vodou (POZOR - nestříkat do otvorů) nebo překryjeme folií (jak jste mohli vidět v našem videu), aby se vytořilo příznivé mikroklima. Hlívu sklízíme těsně před tím než začne vypouštět výtrusy (bílý prášek). To poznáme tak, že střední kloboučky v trsu plodnic začnou narovnávat podvinuté okraje. V tuto chvíli vykroutíme celý trs. Plodnice rostou ve 3 - 4 vlnách. Substrát plodí do doby než se obsah výrazně zmenší. vyplozený substrát vysypeme na kompost a obal dáme k recyklaci.

Žampionovou zahrádku - substrát (spodní část zahrádky) nařízneme nožem a ponecháme prorůst při teplotě cca 25 °C. Prorostlý substrát voní po houbách a je v něm viditelné bílošedé mycelium. Igelit na vrchní straně kostky ořízneme tak, aby po obvodu zůstal asi 3 cm široký (cca obvod sáčku s krycí zeminou), který bude použit jako mantinel pro krycí zeminu. Povrch nakypřete a urovnejte. Poté pokryjeme namočenou krycí zeminou a ponecháme ještě 7 -10 dní při teplotě 25 °C. Povrch zaléváme, aby neosychal, ale voda neprotekla až do substrátu. Velkému odparu zamezíme tak, že do substrátu zapíchneme 4 - 6 špejlí a na ně položíme igelitový sáček (prostor však musí mírně větrat). Po prorostení podhoubí krycí zeminou přeneseme substrát do chladnější místnosti s teplotou 14 - 18 °C. Po několika dnech se objeví první malé houbičky. Vyrostlé žampiony sbíráme vykroucením i s nožičkou, popř. odstraníme zbytek nožiček. Po sběru následuje v 7 - 10 denních cyklech dalších 4 - 5 vln. Krycí zeminu udržujeme dostatečně vlhkou (především po sběru). Nesmí příliš oschnout a teplota substrátu nesmí překročit 30 °C. Do vyplozeného substrátu lze zasadit přímo rajčata, okurky či papriky nebo použít jako výborné hnojivo s neutrálním pH.

Každé baléní substrátu obsahuje podrobný návod včetně obrázků.

To jak houby porostou právě u Vás zjistíte jen tak, že to vyzkoušíte.

Na případné dotazy Vám rád odpovím.

Přejeme mnoho pěstítelských úspěchů Jiří a Monika Pasekovi Žampionárna Doly

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: hlíva

20. 4. 2014 22:34

Hlíva nemusí nutně růst ze všech otvorů najednou. Rozdělávání obalu nebo vytváření většího množství působí ztráty vody.

Ondicova Simona - pěstovaní zampionu

18. 4. 2014 16:31

Dobry den jen jsem se chtela zeptat,zda je mozno pestovat zampiony v uplne tme dekuji za odpoved

Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: pěstovaní zampionu

20. 4. 2014 22:24

Ano, žampiony je možné pěstovat v plné tmě, na rozdíl od dřevokazných hub, jakými je například hlíva

Petra V. - Dotaz

5. 1. 2014 15:19

Dobrý den,
15.12 jsme donesli domů Hlívovou zahrádku, zatím se nic neděje, tepltota i vlhkost by měla být v pořádku...jak dlouho ta může trvat než se objeví první shluky mycelií?
Děkuji za info Petra

Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: Dotaz

5. 1. 2014 17:03

Dobrý den,
obvykle to za optimálních podmínek bývá 3 - 4 týdny.
Všeobecně doporučuji kupovat zahrádky tam, kde tomu trochu rozumí, jsou Vám schopni poradit a také tam, kde je o zahrádky do Vašeho nákupu dobře postaráno a také zde neleží příliš dlouho, protože časem ztrácí aktivitu a nedosáhnete takového výnosu a návratnosti Vaší investice.
Přeji mnoho úspěchů při pěstování.

eliska.machejova@seznam.cz - Re: Re: Dotaz

4. 4. 2014 18:32

Dobrý den, dnes jsme zakoupili žampionovou zahrádku. Nemáme žádné zkušenosti. Má se neprorostlý substrát ponechat v tom igelitu bez částečného rozříznutí do doby až proroste? Děkuji za odpověď. Machejová

jan - Re: Re: Re: Dotaz

17. 4. 2014 19:07

pečlivě pročtěte návod který je přiložen a zde je také popsáno jak postupovat

Rqadek - Re: Dotaz

17. 4. 2014 9:32

Vydrž Petrolejko!

Pavla - žampiˇon

5. 4. 2014 11:33

Ráda bych se zeptala proč mi hnědnou a následně uhniou žampiˇony dík za odpověď

Petr - Čerstvý pařez

12. 9. 2013 21:03

Dobrý den, právě jsem na zahradě pokácel višeň a tak mě napadlo, zkusit do pařezu naočkovat hlívu. Můžete mi prosím říct, zda je na to vhodná doba a jestli je višeň vhodné dřevo. Pokud ano, jaký očkovací materiál by na to byl nejvhodnější. Předem děkuji za odpověď.

Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: Čerstvý pařez

12. 9. 2013 21:45

Dobrý den,
nejvhodnějším obdobím na naočkování je konec dubna a začátek května.
K naočkování se používá zrnitá sadba, kterou naleznete v naší nabídce.
Kolíčkovou příliš nedoporučuji, protože na sáčku nepoznáte v jakých podmínkách byla skladována a zda je podhoubí ještě vůbec živé.

Lída - Hlíva usychá

13. 5. 2013 8:18

dobrý den , koupila jsem asi před měsícem hlívovou zahrádku, měla při koupi již povyrostlou hlívu, ta krásně vyrostla , ale další se objevila až před týdnem , začala růst, ale po 4 dnech jako by usychala, 2x denně ji rosím ale nepomáhá, poraďte prosím co s ní. Děkuji

Iveta Lukáčová - žampiony nerostou

10. 5. 2013 22:40

Dobrý den,koupila jsem si žampionovou zahrádku a měla jsem dvě vlny hu, dohromady asi dvě kila....víc ani ťuk.....
Koupila jsem si druhou a ta nejde vůbec a přitom má úplně ty samé podmínky jako ta první.....mycelium je prorostlé, ale houby ne a ne vyrůst.....ted jsem ve fázi, kdy nemám zalévat a čekat, ale už čekám 14 dní a nic....mám zase začít rosit? zalévat? nebo nechat vysychat?

Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: žampiony nerostou

10. 5. 2013 22:59

Nevím kde jste zahrádky koupila, ale mohli být už trochu starší a časem ztrácí na aktivitě.
Rašelina by neměla v žádném případě vyschnou. Oddělilo by se od ní podhoubí a nebylo by již schopné zní čerpat vodu.
Na to, aby se začali tvořit plodnice je třeba ochladit substrát na 15 - 18°C.
Jinak 2 kila není zase až tak špatný výnos.
Více z popisu těžko posoudit.

Iveta Lukáčová - Re: Re: žampiony nerostou

11. 5. 2013 10:25

Dobrý den, děkuji za odpověď. Zahrádky jsem koupila v jednom krámě, jen s týdením odstupem. Ano dvě kila jsou krásná, měla jsem z toho obrovskou radost. Takže zkusím rosit a rosit, možná to bude i tím, že v paneláku těžko ochladím substrát a ted už se i oteplilo....
Tak budu jen doufat, mrzí mě to, protože ten první výnos byl pěkný....

Soňa - Hlíva

2. 5. 2013 19:04

Dobrý den, Jiří a Moniko Pasekovi.
Zkusmo jsem si zakoupila vaši hlívovou zahrádku a jsem nadšená. Po necelých 4 týdnech jsem sklidila na poprvé přes 1kg hlívy. Hned půjdu přikoupit další balík. Ted mě láká zkusit hlívu nasušit. Ráda bych zkusila i žampiony.
Máme ideální podmínky ve sklepě na pěstován. Ještě jednou díky za tyto zázraky.
Hezký den.

A.Kučerová - Druhá vlna úrody hlívy

29. 3. 2013 19:59

Dobrý den ,
právě jsem sklidila první vlnu hlívy a nevím , jak postupovat dál. Mám odnést "zahrádku"opět dotepla , nebo ponechat v chladnější místnosti ?
Děkuji za odpověď

Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: Druhá vlna úrody hlívy

29. 3. 2013 20:32

Ponechejte zahrádku tam kde ji máte.

Ivo Hanečka - Hlíva

28. 3. 2013 21:10

Dobrý den,
chci se zeptat, kdy se objeví tzv. květák u otvorů, zatím to máme doma v obýváku při teplotě cca 22 stupňů - déle jak měsíc. A zatím se nic neděje.
Děkuji a přeji hodně úspěchů, moc mne Váš životopis zaujal. Ivo Hanečka

Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: Hlíva

28. 3. 2013 22:00

Mimo teploty je nutná i dostatečná vlhkost, aby sláma v otvorech nezaschla, protože do ní pak nemůže prorůst podhoubí. Rosit přímo do otvorů nedoporučuji podhoubí se tak spláchne.
Pokud je podhoubí již vidět je třeba substrát přenést do chladnější (cca 15°C), vlhčí místnosti s dostatkem světla.
Těžko také posoudit v jakých podmínkách byla zahrádka před zakoupením.