Jdi na obsah Jdi na menu

Pěstování žampionů a hlívy

Nejlepší způsob jak mít ve své kuchyni naprosto čerstvé žampiony a hlívu je vypěstovat si svoje vlastní a před vařením čerstvě sklidit.Pomoc je velmi snadná. V dnešní době jsou již na trhu substráty pro domácí pěstování - "Žampionová a Hlívová zahrádka ", z kterých je možno vypěstovat si svoji vlastní úrodu.

Nejdříve se pojďte podívat k nám na pěstírnu v reportáži české televize - Toulavá kamera ochutnává Česko z 26.8.2011, o tom jak se houby pěstují.

Zde se můžete ještě podívat na reportáž se mnou o pěstování žampionů a hlívy v pořadu Polopatě z 1.12.2013.

                                                                                        Vývoj plodnic na hlívové zahrádce.

cimg7607.jpg

 

Pokud stále ještě váháte se zakoupením takové zahrádky a nejste si jisti zda by jste pěstování zvládly právě Vy, tak pro Vás budou jistě užitečné následující řádky.

Zakoupené substráty jsou již naočkované podhoubím a obsahují vyvážené množství živin pro růst plodnic. Protože pěstování žampionů a hlívy se nepatrně liší, vysvětlíme si postup přípravy samostatně.

Hlívovou zahrádku - ponechte v originálním obalu a umístěte do místnosti s teplotou 20 - 25 °C. Ve chvíli, kdy se v otvorech, které jsou prořezány na bocích kostky začnou objevovat shluky mycelií, přeneste kostku do místa s teplotou 15 - 18 °C. Po celou dobu růstu plodnic udržujeme vysokou vzdušnou vlhkost, rostoucí houby 2x - 3x denně mlžíme vodou (POZOR - nestříkat do otvorů) nebo překryjeme folií (jak jste mohli vidět v našem videu), aby se vytořilo příznivé mikroklima. Hlívu sklízíme těsně před tím než začne vypouštět výtrusy (bílý prášek). To poznáme tak, že střední kloboučky v trsu plodnic začnou narovnávat podvinuté okraje. V tuto chvíli vykroutíme celý trs. Plodnice rostou ve 3 - 4 vlnách. Substrát plodí do doby než se obsah výrazně zmenší. vyplozený substrát vysypeme na kompost a obal dáme k recyklaci.

Žampionovou zahrádku - substrát (spodní část zahrádky) nařízneme nožem a ponecháme prorůst při teplotě cca 25 °C. Prorostlý substrát voní po houbách a je v něm viditelné bílošedé mycelium. Igelit na vrchní straně kostky ořízneme tak, aby po obvodu zůstal asi 3 cm široký (cca obvod sáčku s krycí zeminou), který bude použit jako mantinel pro krycí zeminu. Povrch nakypřete a urovnejte. Poté pokryjeme namočenou krycí zeminou a ponecháme ještě 7 -10 dní při teplotě 25 °C. Povrch zaléváme, aby neosychal, ale voda neprotekla až do substrátu. Velkému odparu zamezíme tak, že do substrátu zapíchneme 4 - 6 špejlí a na ně položíme igelitový sáček (prostor však musí mírně větrat). Po prorostení podhoubí krycí zeminou přeneseme substrát do chladnější místnosti s teplotou 14 - 18 °C. Po několika dnech se objeví první malé houbičky. Vyrostlé žampiony sbíráme vykroucením i s nožičkou, popř. odstraníme zbytek nožiček. Po sběru následuje v 7 - 10 denních cyklech dalších 4 - 5 vln. Krycí zeminu udržujeme dostatečně vlhkou (především po sběru). Nesmí příliš oschnout a teplota substrátu nesmí překročit 30 °C. Do vyplozeného substrátu lze zasadit přímo rajčata, okurky či papriky nebo použít jako výborné hnojivo s neutrálním pH.

Každé baléní substrátu obsahuje podrobný návod včetně obrázků.

To jak houby porostou právě u Vás zjistíte jen tak, že to vyzkoušíte.

Na případné dotazy Vám rád odpovím.

Přejeme mnoho pěstítelských úspěchů Jiří a Monika Pasekovi Žampionárna Doly

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dvořák - Substát hlívy

22. 5. 2018 13:15

Vážení zakoupil bych 1 bal hlívy ústřič. Na dobírku

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Substát hlívy

22. 5. 2018 13:53

Můžete si jej objednat v našem eshopu /viz. menu vlevo nahoře/ nebo na tomto odkaze https://pasekovi.estranky.cz/eshop/produkt/6-hlivova-zahradka-15-litru.html#desc

Martin Kantor - Zampiony v Thajsku?

27. 8. 2017 15:24

dobry den

Moc rad bych vas pozadal o radu jak zacit pestovat zampiony. Jsem Cech zijici v thajsku a rad bych zacal pestovat hezke cerstve hnede zampiony kterych je zde po maalu.

Jak zacit .. jake teploty, vlhkost, zasadni chyby, jak zachovat podhoubi pro dalsi urodu (generaci), idealni podminky a tak dale.

Vim ze mate vlastnich starosti mnoho a tak budu trpelivy v ocekavani odpovedi a take jsem ochoten zakkoupit vase materialy ci rady nebo spory a podhoubi.

Dekuji

s krajanskym pozdravem Martin :)





Ivana - červíci

27. 5. 2015 13:12

Dobrý den, sklidila jsem první várku žampionů a ve všechny jsoujako řešeto...malé ivelké kousky. Červíka jsem nenašla nikde, ale všechny jsou plné chodbiček. Co s tím prosím?

Ivo - světlo

27. 7. 2017 15:29

Dobrý den,
chtěl bych se doptat na světlo které potřebuje hlíva a žampion. Ve sklepě je stabilních 15°C, ale tma. Je potřeba houbám svítit? Popřípadě jak často nebo jakým světlem?
Děkuji Ivo

jajinka40@email.cz - zampiony

3. 5. 2017 10:17

Dobry den pokousim se vypěstovat zampiony ale zacali hnědnout i to mycelium.Co prosim delam spatne dekuji moc za radu.

Leona Raszykova - Co je spatne?

25. 4. 2017 23:06

Dobrý den, zakoupila jsem si substrát pro pěstování žampionů. V prvních dvou vlnách mi narostly pěkné žampiony, ale celkem málo... ve třetí vlně se objevilo velké množství žampionů, ale když jsem se za 3 dny přišla podívat byly všechny vyrostlé na poměrně vysokých a tenkých nožkách s rozvinutými, rovnými, malými kloboučky. Tak nevím co jsem udělala špatně, protože jediné co jsem změnila je, že jsem je přemístila do tmavé komory, protože nám měnili okna...
Můžete mi prosím poradit proč se to stalo, co bylo špatně a nebo co jim mohlo chybět?
Děkuji za odpověď.

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Co je spatne?

25. 4. 2017 23:51

Příčin může být hned několik.
Substrát při 3. vlně už nemusí mít tolik živin a dostatek vody, aby vytvořil pěkné masité žampiony jako na začátku, především pokud jich nasadil větší množství.
Svoji roli mohlo sehrát i změna prostředí (vlhkost, proudění vzduchu nebo i vyšší koncentrace CO2 v menším prostoru komory).

Hanka - žapiony

12. 1. 2017 10:01

chci se zeptat když vylezou první malé žampiony musí se stále zavlhčovat?

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: žapiony

12. 1. 2017 21:34

Se zvlhčováním nebo také rosením je třeba pracovat velmi opatrně, aby se nepodrazily právě vznikající plodnice. Lepe je vytvořit dostatečnou vlhkost vzduchu nad substrátem, aby nebylo nutné v době růstu plodnic zalévat ani rosit, pouze mezi jednotlivými vlnami po sklizni.

Veronika P. - Re: Re: žapiony

8. 3. 2017 11:29

Dobrý den, prosím o radu, zda-li po sklizni první vlny žapionů je třeba zahrádku přenést zase do tepla, nebo ji ponechat v chladu a čeakt na další vlnu? Děkuji za vaši odpověď.

Petra K. - hlíva ústřičná

17. 1. 2017 11:36

Dobrý den,
když začne první sklizeň, jak se substrátem naložit dále? Až se sebere všechno, tak navýšit teplotu pro substrát, udržovat vlhké prostředí (případně pomocí igelitu) a čekat do vytvoření plodnic? Nebo již nechat v chladnějším prostředí a jen čekat? Děkuji za odpověď.

franta - informaceosadbezampionu ahlivi

15. 12. 2016 18:01

dobrý vecer prosím o informaci jestli je možné ited si pořídit sadbu hlívi nebo žampionu .a kde ji sehnat dekuji předem

vojtěch dostál - piliny

25. 8. 2016 12:42

Dobrý den, slyšel jsem, že se pro pěstování těchto hub používají dubové piliny, je to pravda? My jich totiž vyprodukujeme velké množství a nevíme co s nimi. Rádi za odvoz přenecháme. 777673373

Jaromír Štich - žampiony

15. 3. 2016 17:16

Dobrý den Asi v polovině ledna jsem si koupil žampionovou zahrádku, ale i když jsem se řídil návodem, micelium se neobjevilo a neproroslo tím ... tak jsem po třech týdnech přistoupil ke druhému kroku, odstranil jsem vrchní část, dal substrát, zalévám ... stále nic... Poradíte mi co s tím?? Držím to v teplotě 22 - 24 st. celsia.
Děkuji Za radu
Štich stich.jaromir@seznam.cz

Duchek,v-duchek@seznam.cz - Světlo

28. 2. 2016 11:27

Dobrý den,splním podmínky tepla i vlhkosti,ale v místnosti je tma - mohu některé houby pěstovat,nebo musím přisvítit.
Děkuji Duchek

Jan Trčka - žampiony

25. 11. 2015 18:30

Prosím, kde lze zakoupit substrát:

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: žampiony

25. 11. 2015 18:38

V našem eshopu, viz. menu vlevo nahoře.

Marek - Žampiony a Hlíva - NEROSTOU!

8. 11. 2015 10:19

Dobrý den,
Prosím o radu.
Jak mám v panelákovém bytě pěstovat Hlívu a žampiony, když pod 20°C teplotu nikde nedostanu?
Nyní je mám na tři dny na balkóně a stále nic. Sklidil jsem pouze jeden žampion a žádnou Hlívu.
Postupováno podle návodu.
Opravdu potřebuji Pomoc.
Ty houby potřebuji ze zdravotních důvodů.
Mám invalidní důchod 3. stupně a zdravá strava je jedna z mála věcí, které mi pomáhají.
Moc děkuji!
Bůh žehnej!
Marek

Miloslav - priprava sadby

10. 6. 2015 21:30

kdaž je hnuj se sadrou a zraje na žampiony je nutne jej sešlapavat.tal.776414866