Jdi na obsah Jdi na menu

DISKUZE - Vaše zkušenosti s houbami o prospěšnosti na Vaše zdraví

 

Zde je pro Vás nově otevřena stránka kde můžete psát a diskutovat s ostatními na téma "Léčivé houby".

Podělte se s ostatními o své názory a zkušenosti. Pro mnohé budou velkým přínosem a můžete tak pomoci ostatním v nepříjemných životních situacích, povzbudit a dodat jim nový elán do života.

Upozornění: Veškeré nevhodné příspěvky  (vulgární vyrazy, zcela mimo téma atd.) mohou být smazány a pisatel může být dočasně nebo trvale zablokován.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: substrát pro hlívu

8. 5. 2015 17:54

Ano ale na správné stránce o pěstování. Zde bude Váš komentář smazán. Tato stránka je určena k diskuzi o léčivých účincích hub.

Petr - Alergická reakce

15. 4. 2015 10:54

Dobrý den,

po několikadenním užívání sušené (syrové) Shiitake (Houževnatec jedlý) se u mě vyskytla alergická kožní reakce.

Vyskytují se i u Hlívy ústřičné tyto negativní reakce?

Děkuji

Petr

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Alergická reakce

16. 4. 2015 14:46

Dobrý den,
myslím, že se nemusí zrovna jednat o alergickou reakci, ale o detoxikační účinky, stejně jako je tomu u hlívy. Detoxikační účinky se mohou projevit nejen průjmem, ale i vyrážkou či svěděním pokožky. V tomto případě se doporučuje pouze denní dávku snížit na minimum.
Přeji krásný a úspěšný den - Jiří Paseka Žampionárna Doly.

Petr - Re: Re: Alergická reakce

17. 4. 2015 8:49

Byl jsem s tím u kožního lékaře, šlo o velmi silnou alergickou reakci, trup jsem měl celý červený od vyrážky která se vytratila až po týdnu užívání léků.

Více zde http://www.agronavigator.cz/default.asp?ch=13&typ=1&val=29305&ids=161

Cituji: "u osob alergických na polysacharidy může dojít po konzumaci shiitake, a to především při nedostatečném tepelném zpracování, k silnému zarudnutí kůže na trupu, končetinách a na krku, zřejmě jako reakce na polysacharid lentinan obsažený v shiitake".

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Re: Re: Alergická reakce

17. 4. 2015 11:31

Dobrý den,
děkuji za důležité upozornění a určitě ji použiji použiji ve svých informacích o Shiitake, aby se zabránilo dalším takovýmto případům. Nicméně jste první případ se kterým se setkávám za 15 let své praxe v tomto oboru, naopak mám mnoho zákazníků, kteří na Shiitake nedají dopustit.
Shiitake původem z východu a nemusí svým složením proto vyhovovat všem Evropanům. Pro nás svým složením nejlépe hlíva, která má podobné léčivé účinky.
Přeji všem krásný a úspěšný den a hodně zdraví - Jiří Paseka Žampionárna Doly.

Marie Šenkyříková - Re: hlíva

21. 2. 2015 15:45

Dobrý den , asi před 2-3roky , jsem si u Vás koupila několik sáčků s hlívou -prášek , jsem s ní spokojena , nyní mi dochází poslední sáček na kterém je naražen datum spotřeby do 2.7.2015 .Další hlívu jsem si chtěla objednat , ale narazila jsem na Vaše doporučení záruky 12 měsíců . Proto bych Vás prosila o objasnění , jestli jsem hlívu neměla již po 12 měs.od koupi užívat . Děkuji za odpověd Šenkyříková

Marie Šenkyříková - Re: Re: hlíva

25. 3. 2015 14:12

Dobrý den , omlouvám se jestli jsem se špatně vyjádřila v mém dotazu . Jedná se mi o to, jak dlouhou má záruku kvality prášková hlíva v sáčku . Děkuji za odpověd Šenkyříková .

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Re: Re: hlíva

25. 3. 2015 14:47

Dobrý den,
doporučené datum spotřeby je 1 rok od data výroby. Pokud je na sáčku uvedeno datum spotřeby 2.7.2015 byl prášek dosušen a zabalen 2.7.2014 a není v žádném případě možné, aby byl starý 2 - 3 roky.

Hana - Hlíva ústřičná a léčba warfarinem

16. 2. 2015 18:56

Dobrý den,
lze konzumovat hlívu ústřičnou při současné léčbě warfarinem? Vím, že má mnoho pozitivních účinků, ale při užívání tohoto preparátu se nesmí jíst potraviny s obsahem kyseůliny listové.
Děkuji za odpověď.

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Hlíva ústřičná a léčba warfarinem

16. 2. 2015 22:08

Dobrý den,
dle mého názoru současné užívání hlívy a warfarinu nemá na sebe žádný negativní vliv. Hlíva obsahuje především glukany, ale žádnou kyselinu listovou. Může však zmírnit nežádoucí účinky warfarinu, popřípadě dalších léků.
Doporučuji Vám přečíst si článek o vedlejších účincích warfarinu (jedu k hubení krys) na odkaze http://www.celostnimedicina.cz/warfarin-co-vam-u-lekare-nereknou.htm
Přeji všem hodně zdraví bez používání chemických léků.

Antonín - Užívání hlívy při chemoterapii

14. 2. 2015 21:17

Dobrý den,
lze Váš prášek z hlívy užívat i při probíhající chemoterapii (Xeloda + Navelbine + Xgeva)? Jde mi o to, aby se to v těle nějak spolu "netřískalo". Ošetřující lékař tvrdí, že strava na léčbu nemá vliv a že mohu jíst co chci, ale já si myslím, že nemá pravdu. Děkuji Vám za odpověď.

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Užívání hlívy při chemoterapii

14. 2. 2015 23:15

Dobrý den,
užívání hlívového prášku příznivý vliv na potlačování vedlejších účinků chemoterapie.
Oba máte svým způsobem pravdu. Běžná strava opravdu nijak významně neovlivňuje léčbu, ale ta správná strava dokáže mnohdy vyléčit i v případech kdy léky a celé zdravotnictví selhalo.
Co nyní ušetříte na používání levných nekvalitních potravin o pár let později mnohonásobně zaplatíte za léky. I zde platí heslo "Nejsme tak bohatí, aby jsme kupovali levé věci".
Vaše zdraví i přímo ovlivňuje Vaše duševní rozpoložení.
Přeji mnoho úspěchů při léčbě a hodně dalších let ve zdraví - Jiří Paseka Žampionárna Doly.

Jirásková - Doba užívání

9. 2. 2015 18:54

Dobrý den,
užívám s dětmi hlívu v prášku a chtěla bych se zeptat, jak dlouho se může hlíva užívat - užíváme jí tři měsíce. Někde jsem četla něco o třech měsících. A ještě jeden dotaz - někde jsem zaslechla, že by se neměla hlíva užívat na noc. děkuji Jirásková

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Doba užívání

9. 2. 2015 19:41

Dobrý den,
informacemi o léčivých účincích hlívy a jejich užívání se zbývám cca 10 let a nikde jsem se nedočetl o nějakých takovýchto omezeních.
U nás doma se většinou v užívání hlívového prášku poleví přes léto a s příchodem podzimu dávky obnovíme.
Všeobecně se houby (především lesní) považují za těžké na noc, může to však být způsobeno toxickými látkami, které mohou lesní houby. Hlívový prášek je naopak dobře stravitelný i pro děti od 1 roku (i mladší). Nejsou prokázány žádné negativní vedlejší účinky, proto je možné bezproblémové užívání po celý rok.
Přeji všem hodně zdraví - Jiří Paseka Žampionárna Doly.

Vlaďka - Hlívová zahrádka

2. 2. 2015 17:00

Dobrý den,
poměrně dobře se mi daří s Vašich Hlívových zahrádek pěstovat hlívu.Ale ráda bych věděla,zda má,tak jako mají plodnice,stejné léčivé účinky i třeň nebo tzv."noha", která mi někdy naroste do poměrně velkých rozměrů.
Děkuji Vám za odpověď a přeji hezké dny.

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Hlívová zahrádka

6. 2. 2015 9:34

Dobrý den,
celá plodnice včetně třeně má stejné léčivé účinky.
Třeň však bývá poněkud tužší a je lépe jej více nadrobno pokrájet nebo rozmixovat. Delším vaření nezměkne ba naopak, jen ztratí více léčivých účinků.
Růst velkých třeňů může být zapříčiněn nedostatkem světla.
Přeji krásný a úspěšný den - Jiří Paseka Žampionárna Doly.

Lenka - Alergie

5. 2. 2015 23:58

Dobrý den,měla bych dotaz.Jsme rodina silných alergiků a s tím spojených potíží-astma,ekzémy a pod.Já navíc trpím panickou poruchou a to tak,že se bojím jíst jakékoliv léky.Pouze Zodac mám vyzkoušený a strach nemám.Nyní mi lékař zjistil vyšší cholesterol a mám potíže s koleny,neboť jsem si v loňském roce zlomila kotník a příliš zatěžované koleno nyní velmi bolí a je v něm zánět.Ortoped mi předepsal léky u kterých je tolik nežádoucích účinků,že je prostě nemám odvahu sníst.Co byste mi doporučil,dají se jíst denně jak žampiony,tak hlíva současně a po jakou dobu?Nevěsta má velice narušený imunitní systém a je stále nemocná.Bere 4x do roka antibiotika-což je opravdu moc.pomohla by jí hlíva a nemohla by na ní mít nějakou alergickou reakci-běžné houby nasbírané v lese konzumuje bez potíží.Děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: Alergie

6. 2. 2015 9:24

Dobrý den,
děkuji za Váš příspěvek, je totiž přímo ukázkový pro využití léčivých účinků žampionů a hlívy v praxi. Váš panický strach z pojídání léků naprosto chápu a sám se jim také vyhýbám, protože vím, že mi většina z nich stejně nic dobrého nepřinese.
Na alergie, ekzémy i astma nejlépe působí prášek ze sušených žampionů, popř. krém s hlívou a konopným olejem na podrážděnou pokožku.
Prášek z hlívy ústřičné zase skvěle působí na lepší prokrvení kloubů a snížení jejich bolestivosti a též na posílení imunity i snížení cholesterolu.
Protože vznik Vašich obtíží má někde svoji příčinu, zaměřil bych se také i na jídelníček a snažil bych se z nich co nejvíce vytěsnit umělé tuky (Rama, Perla atd.), nadmíru rafinovaných cukrů a především přídatných látek (Éček), rychlosolí obsažených v uzeninách a tavených sýrech (poškozují stejně jako antibiotika klouby.
Pokud máte zájem o více informací napište mi prosím na můj email pasekovi@tiscali.cz .
Přeji krásný a úspěšný den - Jiří Paseka Žampionárna Doly.

Dana Jelínková - bolesti zad

17. 1. 2015 11:19

Dobrý den, v jednom časopise jsem četla , že hlíva také pomáhá uvolnit bolavé svaly. Je mi 55 a začala jsem pracovat v továrně na tři směny na lince , kde po celou dobu stojím a dost namáhám ruce.Již delší dobu mne bolí záda mezi lopatkami,v bederní části a ruce mám těžké , jako ze železa. myslíte , že by mi hlíva mohla pomoci, alespoň zmírnit bolesti? Děkuji

Jiří Paseka Žampionárna Doly - Re: bolesti zad

17. 1. 2015 15:27

Dobrý en,
hlíva zlepšuje prokrvení kloubů a snižuje jejich bolestivost. Mám to vyzkoušené na sobě, od 15 let mě strašně bolely záda, ale nyní díky hlívě už jen zřídka kdy. Detoxikuje také organismus a dodává mu tím větší energii. Doporučuji také omezit nebo vyloučit uzeninu a tavené sýry, obsahující rychlosoli, které poškozují klouby.