Jdi na obsah Jdi na menu

DISKUZE - Vaše zkušenosti s houbami o prospěšnosti na Vaše zdraví

 

Zde je pro Vás nově otevřena stránka kde můžete psát a diskutovat s ostatními na téma "Léčivé houby".

Podělte se s ostatními o své názory a zkušenosti. Pro mnohé budou velkým přínosem a můžete tak pomoci ostatním v nepříjemných životních situacích, povzbudit a dodat jim nový elán do života.

Upozornění: Veškeré nevhodné příspěvky  (vulgární vyrazy, zcela mimo téma atd.) mohou být smazány a pisatel může být dočasně nebo trvale zablokován.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jaroslav - čerstvá hlíva

21. 4. 2014 21:56

Dobrý den,manželka začala připravovat hlívu každý den a někdy jí měla i dvakrát denně.Po pěti dnech dostala průjem a problémy se žalůdkem.Naštěstí se to po třech dnech upravilo.Je možné že hlíva obsahuje něco a působí na některé jedince tochu problematicky?Já ji jím taky a jsem v pořádku.Děkuji

Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: čerstvá hlíva

22. 4. 2014 7:27

Dobrý den,
hlíva jako i ostatní houby na sebe váže toxické látky, ty se v trávicím traktu mohou zkoncentrovat natolik, že se je tělo snaží vypudit z těla ven a způsobí tak detoxikační reakci. Často se to stává především u lidí, kteří berou větší množství léků nebo ve své stravě přijímají velké množství potravin s přidatnými látkami (éčky). Po několika dnech tato reakce po několika dnech ustává. Přeji všem hodně zdraví.

Alena - susene zampiony a hliva

15. 4. 2014 22:28

Hezky den Vam preji ,mam prosbu zda bych si mohla koupit susenou hlivu i zampiony na mou spotrebu u Vas jestli je to mozne poslu vam muj email a adresu dekuji za odpoved

Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: susene zampiony a hliva

15. 4. 2014 23:45

Dobrý den,
zboží si můžete objednat v našem eshopu (2. řádek v menu vlevo.
www.pasekovi.estranky.cz/eshop .

Jaroslava - Sušená hlíva

20. 2. 2014 10:41

Dobrý den, z vašich stránek jsem se dočetla, že hlívu lze konzumovat i sušenou a to přidáváním do potravin. Vzhledem k tomu, že bohužel, nepatřím mezi ty, kteří si pochutnávají na různě upravených houbách, nezbývá mi než ji konzumovat v prášku. Hlívu jsem si usušila a rozdrtila na prášek sama. Užívám ji už 3. týden, a nyní poslední 4 dny mám zažívací problémy (bolesti břicha a úporné průjmy). Po jednodenním vysazení hlívového prášku se stav zmírnil. Opět jsem si vzala prášek a problémy se opakovaly. Navíc jsem nebrala množství, jaké doporučujete, zatím jen 1/2 čajové lžičky. Setkali jste se už někdy s tím, že by se u někoho také projevovaly tyto problémy? Manžel hlívu jí téměř denně tepelně upravenou na různé způsoby, problémy nemá. Tak kde je potom problém?
Děkuji za odpověď

Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: Sušená hlíva

24. 2. 2014 18:23

Dobrý večer,
někdy se stává, že se při užívání hlívového prášku dostaví zažívací potíže, jako reakce na detoxikaci organizmu. K té ovšem dochází hned po prvních dnech užívání. Vzhledem k tomu, že k potížím došlo až v třetím týdnu, viděl bych to na znehodnocení Vašeho hlívového prášku vlhkem a plísní.
K výrobě hlívového prášku, který se využívá za syrova, je třeba použít plodnice opravdu kvalitní a čerstvé. Sehnat takovouto v obchodě není zase tak lehký úkol.
Sušičky běžně používané v domácnostech příliš nedoporučuji, hned z několika důvodů:
1) Termostaty (většinou analogové mají velkou nepřesnost v teplotě při které vypínají. Při přehřátí přes 40°C se až 80% účinných látek zničí.
2) Při snaze sušit při co nejnižší teplotě nikdy nedosáhnete kvalitního usušení z důvodu malého malého teplotního rozdílu mezi pokojovou a provozní teplotou, kdy relativní vlhkost neklesne na tolik, aby se houby dobře usušily.
3) Dalším problémem je otevřený cyklus sušení, kdy je vzduch nasáván z místnosti a je filtrován přes houby jako přes filtr. Vzduch okolo nás obsahuje mnoho částic včetně plísní, které ji mohou kontaminovat a při nedostatečném usušení zde mohou bujet.
Kvalitní usušení poznáte podle toho, že usušená houba v ruce praská (neohýbá se). Pokud je mixujete snadno a rychle se rozdrtí na jemný prášek polétavý prášek bez jakéhokoliv zahřátí. POZOR, houby snadno do sebe pohlcují vodu nazpět, pro je třeba je uchovávat v dobře uzavřeném obalu. Doporučuji rozdělit na více částí, aby nevlhnul častým otevíráním celý obsah.
Jak to děláme my?
Používáme houby čerstvé zbavené nečistot a zbytků slámy. Sušíme kondenzačním způsobem při teplotě do 35°C (řízeno digitálním termostatem), v uzavřeném cyklu (minimálním množství vzduchu) na vlhkost max. 20%. Prášek balíme po 50 gramech (dávka cca na 14 dní), do zavíravých sáčků, aby je bylo možno vždy dobře uzavřít. Takto usušený bez otvírání vydrží klidně celý rok, aniž by došlo k jeho znehodnocení.
Popřemýšlejte zda se zde někde nestala chyba a napište mi, bude to jistě dobrý poznatek pro ostatní.
Zatím Vám přeji hodně zdraví a krásný a úspěšný den – Jiří Paseka Žampionárna Doly.

Jaroslava - Re: Re: Sušená hlíva

24. 2. 2014 18:26

Dobrý den,
děkuji za Vaši odpověď a přesně na totéž o čem píšete v bodě 3 jsem myslela. Je pravda, že houby suším při pokojové teplotě v místnosti, kde je běžný pohyb, což je asi chyba. Neboť při běžném sušení ostatních hub to nebude na závadu, když houby se pak dále zpracovávají tepelně. V tomto případě asi zde bude ten problém, kdy dále nejde o tepelné zpracování, ale užívání přímo za syrova.
Hlívu jsem zakoupila čerstvou přímo v pěstírně, ale zřejmě proces sušení není odpovídající. I když vysušena byla tak jak má být, dokonce i prášek při drcení létal škvírami z uzavřeného drtiče kolem dokola. Dál jsem prášek uložila do vzduchotěsné láhve a je možné, jak uvádíte, že při opakovaném otevírání je zde přístup vzduchu.
Je pravdou, že jen já jsem používala houbu v syrovém stavu - prášku, kdežto zbytek rodiny tepelně upravovanou.
Ještě jednou děkuji za Váš zájem o vyřešení mého problému ohledně užívání hlívového prášku, přeji mnoho úspěchů a hlavně zdraví.

S pozdravem Jaroslava

emma - výnosnost hlívy z jednoho pytle

31. 1. 2014 14:11

Dobrý den,
měla bych na vás dotaz. Chtěla bych v malém množství pěstovat zhruba cca 2-3 pytle Hlívy Ústřičné. Chtěla bych se zeptat jaká je výnosnost odhad z jednoho pytle. A také jestli by jim vadila teplota do 20°C, protože se bojím, že větší teplotu nevyženu.
Děkuji a přeji hezký zbytek dne
Emma

Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: výnosnost hlívy z jednoho pytle

24. 2. 2014 18:19

Dobrý den,
Výnosnost z jedné hlívové zahrádky je cca 1,5 - 2 kg. Teplota do 20°C je pro růst plodnic ideální. Úspěšnost při pěstování, ale také závisí na vlhkosti a světle.
Přeji krásný a úspěšný den - Jiří Paseka Žampionárna Doly.

Vlasta - Dotaz

2. 11. 2013 22:00

Mám již několik roků od října do jara kašel, ataky jsou různé, bylo mi zjištěno středně těžké astma. na kašel nic moc nepomáhá. Prosím, myslíte, že nějaká houbička by mohla pomoci?? Děkuji moc za odpověď.

Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: Dotaz

2. 11. 2013 22:15

Na dýchací potíže dobře pomáhá prášek z žampionů.

Soňa - Vyléčené bradavice

31. 10. 2013 17:12

Dobrý den,
manžel měl úporné bradavice, na které nezabíraly žádné preparáty, recepty jako přikládání česneku a jiných věcí, dusíkování ani laserování. Po asi tříměsíčním pravidelném užívání hlívového prášku od Pasekových se bradavice úplně vytratily a nezanechaly po sobě ani žádné jizvy po neúspěšných léčebných pokusech. Děkujeme, hlívu užíváme nadále a uvidíme, jestli něco udělá s manželovými alergiemi na pyly.

Vlaďka - Žampiony

24. 10. 2013 12:54

Dobrý den,
chci se podělit o mé zkušenosti se sušenými žampiony v prášku. Deset let jsem měla astma a alergii na roztoče.Večer,při ulehnutí do postele,jsem se okamžitě začala dusit a celou noc se nevyspala.Určené dávky kortikoidů, které jsem měla k dispozici,mi mnohdy ani nestačily a v poslední době jsem se dusila už snad všude.Zakoupila jsem si inhalační přístroj a poměrně drahý vysavač na roztoče,ale dusila jsem se pořád.Až se ke mě,přes Dornovu metodu,dostal tento recept, který máte uveřejněný pod léčivými účinky žampionů.Hned s první spolknutou lžičkou se mi ulevilo.Nyní jsou to již tři týdny,co tento prášek ze sušených žampionů užívám,v noci se nedusím a spím a úplně jsem odložila kortikoidní léky.
Něco tak úžasného jsem nezažila a pro mě je to téměř jako zázrak!Já už vlastně astma nemám!Všem doporučuji a moc děkuji.

Alena - Hlíva nebo zodac

8. 3. 2013 12:47

Mám alergie na kde co, pyl, potraviny, roztoče, chemii….
Někdy jsem užívala antihistaminika i celoročně. Teď si koupím sušenou hlívu a abych si určitou dávku vzala každý den, koupím si v lékárně (ne každá vám to prodá, ale u nemocnic seženete) prázdné tobolky na léky. Naplním je práškem hlívy a užívám podle potřeb 1-2 denně. Samozřejmě koupíte hlívu v lékárně, ale za čtvrtinovou cenu mám to samé a mám pocit, že účinnější.
Půl roku nemusím užívat antihistaminika vůbec a druhého půl roku mi stačí třeba ½ tabletky.

Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: Hlíva nebo zodac

8. 3. 2013 22:26

Děkuji za Vaše zkušenosti.
Větší účinky Vám věřím, protože v některých tobolkách je třeba jen 5 % hlívy. Záleží také zda je sušená při teplotě do 40 °C.
Samotný hlívový prášek můžete přidávat do jídla těsně před konzumací (až na talíř), bez další tepelné úpravy a mnohem levněji.

Miroslav, www.zdravehuby.sk - Re: Re: Hlíva nebo zodac

2. 10. 2013 8:24

Presne tak, pán Paseka. Dovážané tobolky s hlivou ustricovitou sú často deklarované ako extrakt z hlivy ustricovitej a v zložení sú uvádzané rôzne konzervanty / čisto chemické / a častou prímesou je škrob /zemiakový, kukuričný a pod./ Na pohľad je všetko nejaký väčšinou biely prášok. Koľko je tam však škrobu a koľko extraktu ? Prečo tam dávajú extrakt, keď so sušenou hlivou si žalúdok a črevá dokážu poradiť a preniesť ich do organizmu ? Načo si pridávať do už dnes konzervantami a rôznymi éčkami zničeného organizmu ďalšie ? A ja si dávam ešte jednu otázku : mám dať prednosť domácej čerstvej sušenej hlive, alebo extraktu s neistým pôvodom, ktorý sa neviem ako dlho váľal vo vreci / možno aj plesnivom / v nejakom sklade v Číne ? Títo východní výrobcovia nemajú problém vyrobiť a distribuovať do sveta detské hračky s obsahom rakovinotvorných látok, mám si myslieť, že ich hlivový extrakt je akýmsi zázrakom v poriadku ? Ak si odpoviem na tieto otázky, je jasné, že domáca hliva sušená do teploty max. 40°C či už vo forme prášku, alebo kapsulí je jednoznačná voľba.

Eva - Hlíva a léčba pásového oparu

27. 9. 2013 13:43

Milí Pasekovi,
chtěla bych vám touto cestou poděkovat za rady, doporučení a hlavně skvělou hlívu ústřičnou v prášku. Moje mamka ji začala užívat po 3 týdnech léčení pásového oparu a přetrvávajících silných bolestech, které ji trápily po celý den. Již po 1.lžičce prášku hlívy pocítila úlevu v bolesti a ztuhlosti těla. Užívá nyní pravidelně a její zdravotní stav se zlepšuje.
Moc děkujeme a držíme palce vaší pěstírně!
Eva

Věra - hlííva ústřičná - v tabletách

28. 4. 2013 13:39

Chtěla bych znát odpověď jestli hlíva ústřičná v tabletách je stejně účinná jako ta přírodní houba, jestli se prášky mohou užívat denně a jak je to s přírodní houbou, kolikrát v týdnu by se měla konzumovat, aby byly výsledky správné. Jsem po operaci ( rakovina prsu). Popřípadě, co byste mi doporučili. Děkuji za odpověd.

Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: hlííva ústřičná - v tabletách

28. 4. 2013 14:35

Nejúčinnější je zajisté hlíva čerstvá, ovšem mnozí lidé mají spíše psychický blok jíst hlívu syrovou.
Pokud se mohu vyjádřit k tabletám s obsahem hlívy, tak některé přípravky jí obsahují třeba jen 5%. Při jaké teplotě byla hlíva sušena se můžeme jen dohadovat. Cena bývá také nepřiměřeně vysoká.
Já suším hlívu šetrně kondenzačním způsobem při teplotě do 40°C. zachovává si tak maximum účinných látek jako čerstvá. Rozemletá na prášek je pro tělo lépe stravitelná a je možné ji přidávat do jídla až po jeho uvaření. Můžete ji užívat denně (cca 4g) jako tablety, za příznivějších cenových podmínek s maximálními účinky jako má hlíva čerstvá.
Přeji hodně zdraví do dalšího života.

Miroslav, www.zdravehuby.sk - Re: hlííva ústřičná - v tabletách

10. 9. 2013 22:22

pokiaľ nebudete kupovať tzv. "čínu" s neistým pôvodom a množstvom napr. škrobu, doporučujem napr. kapsuly od domácich českých a slovenských pestovateľov, ale najlepšie je spoľahnúť sa na čistý hlivový prášok, najlepšie určite sušený do teploty 43 °C kôli zachovaniu enzýmov.
Doporučujem Vám tiež hlivový likér s medom, propolisom a bylinkami proti stresu aj na dobrý spánok, nájdete iba na www.zdravehuby.sk