Hlíva ústřičná - recepty
Poznámka: Plodnice hlívy ústřičné mají všestranné využití. Jsou vhodné do polévek, omáček, pod maso ale i do salátů. Třeně bývají tužší a proto je vhodné je nasušit a rozemlít (rozdrtit) na houbový prášek, který se přidává jako koření s léčebnými účinky. Další z možností jak třeně využít je přidávat k masu - viz hovězí na houbách. Vaření hlívy doporučujeme bez soli, je tak cca za 30 min. uvařená.
Pokud chcete využít maximálně léčivé účinky hlívy doporučuji náš prášek ze sušené hlívy, sušené kondenzačním způsobem při teplotě do 40 °C. Přidáním do jídla až po uvaření si zachová maximum účinných látek.
Nezapomeňte navštívit náš eshop a vybrat si z naší jedinečné nabídky. Nyní si zde můžete objednat naši novou knihu originálních receptů. Skvělý dárek k vánocům.
Usnadněte ostatním výběr a hlasujte pro ten nejlepší recept >
9.Marinovaná hlíva v česnekovém oleji
15. Kapr s omáčkou z hlívy ústřičné
16. Krůtí prsíčka na hlívě se zeleninou
17. Hlíva smažená jako vídeňský řízek
18. Hlíva ústřičná jako chuťovka
24. Hlíva ústřičná na česneku podle Kruse
27. Celozrnné těstoviny s hlívou
28. Hlívová majonéza se šunkou
29. Hlíva se žampiony po čínsku
31. Dršťková polévka z hlívy 2
35. Vepřové s hlívou na černém pivu
38. Hlíva s rajčatovou omáčkou
40. Hlíva v alobalu se slaninou
41. Gulášová polévka z hlívy ústřičné
Přejeme dobrou chuť !
Nyní můžete psát a diskutovat s ostatními na téma léčivé houby zde.
Komentáře
Přehled komentářů
Poradí někdo jak hlívu ústřičnou nakladat se zeleninou popřípadě samotnou Děkuji
EvaK - Re: hlíva ústřičná
hliva je vyborna nalozena na sladkokyselo nebo v calamade. U nas ji pouzivame do saltu ,omacek polevek,obalovanou jako rizek a je to super . Uz je to pomalu stabilni v nasi kuchyni jako koreni.Vyborna je v mletem veprovem nebo kralicim jako karbanatky, Uz to po ne chteji i pratele.Hliva mi vratila hodne enerie nemohu rict, ze by se mne chytali nemoci. Do spanelskych pracku dam spoustu hlivy nakonec rozmixuji a pak je to teprve omacka. Zadna mouka. Snad jsem i ja trochu poradila, ale PASEKOVI maji uzasne recepty a pprvotridni kvalitu.
Milan - Začal jsem s hlívou, proti rakovině.
Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Mám lék na rakovinu,každý den sníst půl kila tepelně upravené hlívy do 40C. hlíva je velice aromatická, hořká a každé sousto mne natahuje, Sním jí max poloviční množství, než je předepsáno a už se jí nemohu ani dotknout. Potřeboval bych radu, jak jí přichutit, nebo jestli v prášku a jaké množstí prášku by splnilo tuto dávku půl kila hlívy denně. Ta kůra je na 60 dní. Předem velice děkuji za urgentní vyřízení,ach nemusel kvůli nechuti kůru přerušit. S láskou k Vám, Milan.
Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: Začal jsem s hlívou, proti rakovině.
Dobrý den,
docela podrobné informace jsem před pár dny psal na stránce DISKUZE – léčivé houby.
Rakovina i další civilizační choroby na které účinkuje hlíva vzniká mnoho let před tím než ji lékaři zjistí nebo se sama začne projevovat navenek. Proto pokud má být uzdravení dlouhodobé nebo trvalé, je třeba se vrátit zpět třeba i deset let, zda neděláte něco špatně. Můžou to být špatné návyky ve stravování, především konzumací jídla konzervovaných nebo s vysokým obsahem éček. Kouření (pasivní je někdy horší než kouření samotné). Stres nebo málo odpočinku.
Rakovinné buňky má v těle každý a záleží na každém zda jim vytvoříte vhodné podmínky k jejich růstu. To jen na úvod proč se stále vrací.
Na jednom blogu doporučují 0,5 kg hlívy vařené při teplotě 50 - 60°C 1 hodinu a dovedu si představit, že to asi nebude velká mňamka. Lidé se pak musí přemáhat pomocí hladu, aby tuto denní dávku snědli. Jenže tak ochuzují tělo o živiny, ze kterých bere potřebnou energii, třeba i pro boj s nemocí. Manželka nyní chystá rozsáhlé informace o léčivých houbách a zjistila v odborné literatuře, že k léčbě rakoviny stačí jen 100 g “syrové” hlívy denně nebo 5 – 10 g hlívového prášku, sušeného šetrně při teplotě do 40°C.
Takovéto sušení zaručujeme v celé ČR pouze my. Nikdo jiný způsob sušení hlívy na svých výrobcích raději neuvádí.
Z informací svých zákazníků vím, léčba naším práškem opravdu zabírá.
Prášek se přidává do jídla až po jeho uvaření a vychladnutí (na talíř).
Můžete jej přidat do polévky nebo omáčky, ale i do bílého jogurtu. (V kombinaci s kyselým mlékem se prý účinky násobí).
Neomezuje se tak ani přísun potřebných živin pro tělo.
Prášek běžně balím do zavíravých sáčků po 50 g za 90 Kč. Je možné jej poslat poštou na dobírku nebo o trochu levněji platbou předem na účet.
Doufám, že jsem odpověděl na všechny Vámi vyřčené i nevyřčené otázky.
Přeji krásný a úspěšný den a do budoucna mnoho zdraví - Jiří Paseka Žampionárna Doly
Vlaďka - hlíva recept
Bramborový nářez s kuřecím masem a hlívou
Brambory
2 kuřecí prsa
1 červená cibule
1 bílá cibule
20 dkg hlívy
150 ml smetany
2 vejce
15 dkg balkánského sýra
sůl,pepř,mletá paprika,petrželka,pažitka
Uvařené brambory ve slupce oloupeme nakrájíme na měsíčky a na oleji v pánvy opečeme,mírně posolíme a opaprikujeme.Přendáme na pekáček a ve stejné pánvy na trošce olejeme orestujeme na nudličky nakrájená kuřecí prsa společně s nakrájenýma cibulema a přidáme na pekáček k bramborám.
Nakrájenou hlívu orestujeme také na pánvy a přidáme do pekáčku.Vše promícháme.
Ve smetaně rozšleháme vejce nalijeme na směs,posypeme petrželkou a pažitkou,trochu posolíme(opatrně navrch přijde balkán,je slaný)
opaprikujeme a promícháme.Navrch nasypeme balkánský sýr a zapečeme na 180° asi 10-15 minut
Je to výborné
Jitka - Díky moc
Z hlívy jsem zatím dělala jen polévku. Po náhledu na vaše recepty slintám a nevím, který vyzkoušet dříve.
Moc děkuji za inspiraci.
Jirka - Dršťková polívka.
Spojení kuřecích žaludků s hlívou mne příjemně překvapilo, zejména pak do voňava orestované žaludky a vývar. Tohle jsem našel v jednom receptu na falešnou Dršťkovou polívku!
Helena - miso polévka s hlívou
můj nejoblíbenější pokrm - polévka miso s hlívou ústřičnou
doporučuji všem pro velmi snadné, rychlé a léčivé vaření
Předem zakoupíme ve zdravé výživě miso, fermentovanou pastu z ječmene či ze soji, tolik tradiční v japonské kuchyni.Sice není levné, ale zato vydrží dlouho i mimo lednici a stačí jen malé množství na celý hrnec polévky. Ta má pak jemnou hořkoslanou chuť.
Budeme potřebovat máslo, hlívu ústřičnou syrovou, miso, tofu
Na másle osmahneme nakrájené houby a podusíme na mírném plameni. V horké vodě rozetřeme hrudku miso, asi čajovou lžičku na každou porci polévky, až se vytvoří tmavá hladká kašička. Na kostky pokrájíme tofu. Rozmíchanou směs vody a miso vlijeme na osmažené houby a přidáme kostky tofu, krátce vaříme, pak můžeme servírovat. Do polévky lze přidat rýžové nudle, pokrájený celer, zelenou petrželku nebo jiné zdravé potraviny podle chuti. Užijte si ji!
Alena - HLÍVA S ČESNEKEM A KUS-KUSEM
Obměnila jsem recept č.9 a chutnal, tak se chci podělit.
HLÍVA S ČESNEKEM A KUS-KUSEM
1 porce
200g hlívy
2 stroužky česneku
4 lžíce kus-kusu
Olej
Hlívu očistíme, nakrájíme na menší kousky a opečeme v pánvi na části rozehřátého oleje (můžeme použít i ochucený) do zlatova. Hlívu vyjmeme a do pánve přidáme oleje, rozehřejeme, přidáme pokrájený, nebo prolisovaný česnek, promícháme a krátce osmahnem. Do pánve vrátíme zpět opečenou hlívu, vše promícháme, prohřejeme, osolíme a odstavíme z ohně.
Kus-kus připravíme podle návodu.
4 lžíce kus-kusu, lžička oleje a špetka soli se promíchá vidličkou a zalije vroucí vodou cca 1 cm nad kus-kus. Občas promícháme vidličkou, až se voda vstřebá, asi 10-15 min.
Potom krátce 1-2 min prohřejeme
Promícháme kus-kus s hlívou.
Pro masožravce můžeme doplnit o kuřecí maso připravené jako na čínu
Hodí se zeleninový salát.
Mohlo by to být zajímavé i s pohankou
zdenakm - Polévka z hlívy
Tak jsme si dnes podle vašeho receptu udělali polévku - dřšťkovou - koukám, že na toto téma je jich více - tak budou zkoušet dál.
Martina - doba úpravy
prosím Vás pěkně, jak dlouho je třeba upravovat hlívu ? jak dlozho vařit ? smažit ? Obávám se, abych ji nedělal příliš krátce a tím nemohla mít nežádoucí účinky ? Děkuji Vám.
Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: doba úpravy - odpověď
Dobrý den,
hlívu ustřičnou je možné konztumovat i syrovou, kdy její zdraví prospěšné látky mají tu největší účinnost. Bohuželvětšině lidí se příčí konzumovat syrovou houbu. Tepelnou úpravou strácí účinky, proto je nejlépe ji upravovat po co nejkratší dobu. Vařením bez soli lze skrátit dobu varu cca na 30 minut, kdy je hlíva do měka.
Přeji všem dobrou chuť.
martina Fryčáková - Re: Re: doba úpravy - odpověď
Mnohokrát děkuji !!!
Srdečně,
mf
milanpancho - Re: Re: doba úpravy - odpověď
Jak jste na to přišel?Není to tak,jako s dušenou zeleninou?
Milos Nesladek - Vas recept 14 grilovana hliva
je super... udelal jsem to v mirne obmene, do marinovaci smesi jsem pridal kerblík.. a to dal misto marinovani do soté pánve v oliveovém oeji na 20 min pak teprve griloval s tm ze tam byl na vrchu přidána vrstvička sýyru na zapekání .... zkuste to , ps škoda že je zde v Belgii hlíva tak drahá. kg 200Kc. milos.nesladek@uhasselt.be
Fail Miroslav - lék z hlívy ústřičné
Prosím o sdělení skandináského léku z hlívy pro zvýšení imunity a kde se sežene. Děkuji Fail Plzeň
Jiří Paseka - Žampionárna Doly - Re: Re: lék z hlívy ústřičné
Dobrý den,
myslím si, že na posílení imunity není potřeba používat nějaký speciální (a jistě i drahý) lék ze skandinávie. Bohatě postačí častější zařazení hlívy do svého jídelníčku popř. nahrazeno přidáním prášku ze sušené hlívy.
Mimochodem náš hlívový prášek je sušený při nízké teplotě do 40 °C, kdy si zachovává maximum účinných látek za minimální cenu.
Přeji krásný a úspěšný den a hodně zdraví při používání hlívy.
Miroslav mikuláš - To je niečo!!!!
Tak to s teším na chuťovky, už som pár krát pripravoval hlívu s môskom , ale vždy je to o inom.... mňamka.
Petr Balík - hlíva ústřičná